Hyrbil / Mobile Home

Klicka här för mer information:
punkt Hyrbil Australien
punkt Hyrbil Nya Zeeland
punkt Husbil/camper Australien
punkt Husbil/camper Nya Zeeland

   
Att hyra ett fordon i Australien eller Nya Zeeland är ett utmärkt sätt att ta sig fram på och upptäcka landet i sin egen takt. Att ha ett eget fordon gör att man kan leta sig bort från huvudvägarna och köra till folktomma stränder, nationalparker och byhålor.

Tänk dock på att avstånden är stora framförallt i Australien och att vägarna kan vara smalare än vad vi är vana vid.

   
Längs med Australiens öskust, som är populärt att köra med hyrbil, brukar man i genomsnitt tillryggalägga omkring 70 kilometer per timme. Avståndet från Sydney till Cairns är 2870 kilometer, så det blir drygt 40 timmars effektiv körning, inte en sträcka som man direkt kör på en dag.

Många tycker om att hyra en campingbil. De mindre brukar kallas för Camper och de större och bättre utrustade kallas för Mobile Home. Fördelen är förstås att man spar in på utgiften för logi men skillnaden brukar nästan jämna ut sig med tanke på dessa fordons högre hyreskostnad och bensinförbrukning.

Campingplatserna är föredömligt välordnade och tillhandahåller all önskvärd service oavsett om man kommer med en campingbil eller tält. Kommer man i vanlig bil finns det ofta en "cabin" att hyra. Dessa "cabins" brukar hålla ungefär lika hög standard som att sova i husvagn/campingbil.

   
För att få hyra bil måste man ha fyllt 21 år och kunna visa upp körkort. För fyrhjulsdrivna fordon och campers/mobile home krävs att man är minst 25 år. Det går oftast bra med ett svensk körkort, bara det står "driving license" på engelska. I de nya svenska körkorten finns inte alltid den engelska översättningen och då är det bra med ett internationellt körkort. Det kan man köpa för cirka 200 kronor till exempel genom Motormännens Riksförbund.
   
Både Australien och Nya Zeeland har vänstertrafik vilket inte brukar ställa till något större problem. Första timmens körning kan förstås kännas lite avig innan man har blivit van. Vänstertrafiken brukar däremot vålla oss lite bekymmer som gångtrafikanter i storstäderna men det är en helt annan fråga.

Bensinen är billig jämfört med Sverige. Du kan nästan räkna med halva priset.

   
De största trafikfarorna är de många djur som korsar vägarna, speciellt i gryningen och skymningen, då det gäller att vara extra uppmärksam.

De flesta biluthyrare tillåter inte att deras vanliga bilar körs på grusvägar eller i sand. Har du för avsikt att lämna de större vägarna är det därför en fyrhjulsdriven jeep som gäller, ofta förkortas det till 4WD.

   

Hastighetsbegränsningarna är vanligtvis 100 km eller 110 km på större vägar och 60 km i städerna. I Northern Territory är det fri hastighet mellan städer.

Både i Australien och Nya Zeeland är det vanligt förekommande med hastighetskontroller.

Det är inte tillåtet att köra onykter.

   
Om du vill planera din resrutt i Nya Zeeland erbjuder Tourism New Zealand ett utmärkt hjälpmedel på sin web-sida. Gå direkt till New Zealand Travel Planner här>>

Tourism Australia erbjuder en funktion som kallas "my brochure". Där kan du samla ihop allt som du finner intressant till en personlig resebroschyr. När du kommer in på web-sidan klickar du på "plan your trip" här>>