Australien    
 

 

 

 

     
Alla har sin egen uppfattning om vad som lockar i Australien. Vanligtvis inkluderar bilden Sydney, Ayers Rock och Stora Barriärrevet. Dessa tre ikoner är självskrivna delar av en Australienupplevelse men Australien erbjuder så enormt mycket mer för den som vill se och uppleva fantastiska saker.    
I Australien finns verkligen allt; från de kosmopolitiska storstäderna Sydney och Melbourne med kultur och nöjen i absolut världsklass till den glesbefolkade landsbygden som kallas "outback", med sina dammiga röda grusvägar och storslagen natur med ett otroligt rikt djurliv. Tusentals år gamla regnskogar, milslånga sandstränder, paradisöar, och världens största korallrev, Stora Barriärrevet, utgör andra ytterligheter.

Till ytan är Australien ett enormt land, nästan jämförbart med hela Europa. Det gäller därför att noggrant planera hur du lägger upp din resa, så att transporterna flyter in på ett naturligt sätt och ger mervärde till helhetsupplevelsen. Karta över Australien hittar du här>>   Avståndstabell hittar du här>>

Du kan efter eget intresse kombinera den röda öknen med frodig regnskog och vita sandstränder eller kombinera den moderna civilisationen både med australisk "outback" och uråldrig aboriginsk men fortfarande högst levande kultur. Det är några exempel på den magnifika bredden och kontrasten som ger Australien dess unika karaktär.

 

Fakta om Australien

Individuella reseförslag

 

     
Aktiviteter    
På en yta av drygt 7,6 miljoner kvadratkilometer bor inte mer än 20 miljoner människor (varav 400,000 aboriginer). Det blir inte ens tre invånare per kvadratkilometer. Australien lämpar sig därför i första hand för storslagna äventyr i vildmarken.
   
   

Du kan antingen hyra en jeep och ge dig ut på egen hand, vilket vi vanligtvis inte vill rekommendera, eller så kan du välja att göra en safariexpedition tillsammans med kunnig guide och en handfull medresenärer. Varje del av Australien erbjuder olika förutsättningar för expeditioner och safaris och det är du som väljer vad som passar dig bäst.

Några av våra mest populära turer går till Alice Springs/Ayers Rock och Kakadu National Park i Northern Territory, Cape Tribulation i Queensland, Blue Mountains i New South Wales och Kangaroo Island i South Australia. Men valmöjligheterna är många för utbudet är enormt.

Kanske vill du beskåda valarna i Hervey Bay, mata de vilda delfinerna i Monkey Mia eller på Moreton Island, möta vilda koalor och kängurur på Kangaroo Island eller snorkla på världens största korallrev, det tvåhundra mil långa Stora Barriärrevet. Allt är möjligt.

 

The Ghan & Indian Pacific

Hyrbil

För många resenärer brukar aktiviteterna handla om att på ett handfast sätt komma närmare naturen och det exotiska djurlivet än någonsin tidigare i livet. Andra ägnar sig åt prisvärd shopping och storstadskultur, avnjuter världens kanske mest nydanande cross-over kök med ett sanslöst utbud av restauranger med ursprung från hela världen. Dessa ytterligheter går utmärkt att kombinera. Sedan kan man avrunda sin resa med några avslappnande dygn i solen på en av de många paradisöarna utanför Queenslands kust.
   
     
Klimat    
I södra halvan av Australien är årstiderna motsatta våra. Det vill säga att våren kommer i september, sommaren är från december till februari, hösten från mars till maj och vintern börjar i juni. I den tropiska norra delen av Australien kan det regna från november till april och är torrt från maj till september. I de nordligaste delarna kring Darwin och Cairns kan man räkna med tropiskt regnväder från januari till mars. Innan regnperioden i november och december är det vanligtvis mycket varmt med hög luftfuktighet. I centrala Australien (Alice Springs och Ayers Rock) regnar det sällan men är hetast från november till februari.    
Klicka här för en klimattabell över de olika städerna i Australien.    
 
Mat och dryck  
Gemensamt för Australiens största städer; Sydney, Melbourne, Adelaide, Perth och Brisbane är det enorma utbudet av barer, kaféer och restauranger av absolut högsta internationella klass. Bara i Sydney finns fler än 2000 krogar. Det bästa är att prisnivån för utsökt mat och dryck ligger långt under svenska förhållanden. Den som uppskattar högsta kvalitet på både råvaror och tillagning kan glädjas åt att betala bara hälften av vad det förmodligen skulle kosta hemma.
   
     
Sydney (NSW)    
Sydney, huvudstad i delstaten New South Wales, är Australiens största stad med nästan 4 miljoner invånare. Det är också en av världens mest multikulturella städer. Sydney är berömd för sin skönhet som beror på att staden ligger med alla sina stränder och många öar kring den stora naturliga hamnen, Sydney Harbour. I hamnen finns också Sydneys två världsberömda ikoner, Operahuset och Harbour Bridge.
Dagsprogram i Sydney Läs mer>>  
   
     

Den äldsta stadsdelen heter "The Rocks" och det var här som den första européerna landsteg och etablerade sig i slutet av 1700-talet. Idag är Sydney den kosmopolitiska huvudstaden, avseende all internationell "business" i Australien.

Som turist kan du njuta av en riktig storstad, som ändå är fullt hanterbar och underbar att flanera i till fots. Central Business District (CBD) med affärsgator ligger inom gångavstånd till vackra parker, The Rocks, Darling Harbour, China Town och Circular Quay. Från Circular Quay går färjorna i skytteltrafik ut till förorterna ute i hamnen. Shopping och restaurangkultur är av högsta klass och till en prisnivå som ligger avsevärt lägre än i Sverige och nattlivet kan bli precis så intensivt som du önskar.

Självklart ska du besöka någon av Sydneys många berömda stränder, alla lättillgängliga från centrum. Den mest kända är Bondi Beach. Vår egen favorit är stranden i Manly. Dit kommer man på drygt tjugo minuter från Circular Quay med färja över den vackra hamnen.

 

Blue Mountains

Hunter Valley

Andra sevärdheter inkluderar Sydney Aquarium, Taronga Zoo, flera konstmuseer (också med aboriginsk konst) samt alla marknader. En upplevelse som slår det mesta är Sydney Harbour Bridge Climb.
   
     

Melbourne (VIC)

   
Melbourne är huvudstad i delstaten Victoria och Australiens nästa största stad med drygt 3 miljoner invånare. I de flesta avseenden är Melbourne mer europeisk än Sydney. Utanför CBD (Central Business District) finns flera stadsdelar med en stark etnisk koncentration, till exempel av greker eller italienare. Kulturlivet är om möjligt ännu mer aktivt än i Sydney med teater, opera, musikaler och konserter (både klassiskt och rock).
Dagsprogram i Melbourne Läs mer>>  
   
   
Påtagligt är alla de sportevenemang som anordnas i Melbourne. De mest kända är Australian Open i tennis, när Melbourne Park brukar invaderas av svenska supportrar, samt Australian Formula One Grand Prix och hästkapplöpningen, Melbourne Cup.    
   
Yarra River flyter genom Melbourne, som också har fina badstränder vid Port Phillip Bay. Om man som vi trivs att bo vid stranden kan man välja hotell i det lite trendiga och mysiga området St Kilda. Ett måste är att besöka det ny kulturcentret, Federation Square.
   
Brisbane (QLD)
Brisbane är huvudstad i delstaten Queensland med nästan en och en halv miljoner invånare. Med bra nöjesliv, rikt restaurangutbud samt goda shoppingmöjligheter är livsstilen ännu mer avslappnad än i Sydney och Melbourne. Trots att Brisbane har allt som kännetecknar en storstad, känns den ändå som en förvuxen landsortsstad. Tempot är lugnt och klimatet är perfekt året runt.

Brisbane har kanske inte sevärdheter som motiverar ett längre uppehåll men är den perfekta inkörsporten till att utforska Queensland. Moreton Island, med sina vilda delfiner, Noosa, den trevligaste badorten i hela Australien (trendig och opretentiös på samma gång), Fraser Island, världens största sandö och ytterligare hundra mil längre norrut Whitsunday Islands och Stora Barriärrevet.

  Dagsprogram i Whitsundays Läs mer>>

Dagsprogram i Noosa Läs mer>>

 

Fraser Island

Cairns / Stora Barriärrevet (TNQ)  
Världens största korallrev, Stora Barriärrevet, sträcker sig över tvåhundra mil längs Queenslands kust. Det närmaste avståndet ifrån fastlandet är i den norra tropiska delen av Queensland omkring staden Cairns. Utvecklingen har gått snabbt det senaste decenniet och Cairnsområdet har idag vuxit till drygt hundratusen invånare. Förutom det fantastiska korallrevet lockar de kilometerlånga sandständerna i Palm Cove och Port Douglas liksom den tusentals år gamla majestätiska regnskogen, som sträcker sig ända fram till stranden. Tropical North Queensland erbjuder en uppsjö av aldrig sinande aktiviteter, så frågan är bara hur länge har du tid att stanna här?
Dagsprogram i Cairns Läs mer>>  

Cape Tribulation

Stora Barriärrevet

Coral Sea Dreaming

Darwin (NT)

Darwin, huvudstad i Northern Territory, har mindre än 100,000 invånare. Ändå är det en stad som sjuder av liv och aktiviteter. Den naturliga hamnen är dubbelt så stor som Sydneys. Här finns både museer och djurparker och utbudet av trevliga barer och restauranger är anmärkningsvärt stort. Att Darwin blivit en så stor turistattraktion beror på att Australiens mest besökta nationalpark, den 20,000 kvadratkilometer stora Kakadu National Park ligger i närheten. Det var här "Crocodile Dundee" höll till och om du är det minsta intresserad av Australiens natur och vilda djur (inklusive krokodiler), så måste du uppleva Kakadu.
 

Dagsprogram i Darwin Läs mer>>

   

Alice Springs/Ayers Rock (NT)

Ayers Rock eller Uluru som den heter på aboriginernas språk är förmodligen den mest kända ikonen i Australien. Ingen annan plats har samma magiska påverkan som här. För att rätt förstå och uppleva Ayers Rock rekommenderar vi en tre dagars safari från Alice Springs med en övernattning vid Ayers Rock och en natt i Kings Canyon.
Dagsprogram i Alice Springs Läs mer>>  
Dagsprogram i Ayers Rock Läs mer>>  

Kakadu Safari

Uluru Safari

Katherine & Top End

Adelaide (SA)
Adelaide är huvudstad i delstaten South Australia med knappt en miljon invånare. En välordnad vacker och charmig storstad med tydlig känsla av förvuxen landsortsstad. Som i alla Australiens storstäder kan man njuta av ett rikt utbud av restauranger från jordens alla hörn. Med behagligt medelhavsklimat året runt finns det ingen större anledning att äta inomhus, så här finns restauranggator som känns som en enda lång trottoarservering med menyer från hela världen. Inte för inte ligger Australiens mest berömda vindistrikt, Barossa Valley med drygt femtio vingårdar, endast fem mil norr om Adelaide.
 

Dagsprogram i Adelaide Läs mer>>

Kangaroo Island

Murray River

En annan anledning att besöka Adelaide är Kangaroo Island. Trots en relativt liten yta (ungefär som Gotland) kan man här se kängurur, vallabyer, koalor, varaner, myrpiggsvin, pungråttor, dvärgpingviner, sälar, sjölejon, valar, emuer, kakaduor, papegojor, havsörnar, pelikaner, albatrosser och om man har riktig tur - näbbdjur. Ön har bland annat 243 fågelarter och en egen art av den grå jättekängurun.

Perth (WA)

Perth, huvudstad i Western Australia, har 1,3 miljoner invånare. Resten av Australiens största delstat på drygt 2,5 miljoner kvadratkilometer (nästan 6 gånger så stort som Sverige) har sammanlagt 400,000 invånare. Trots att Perth ligger vackert vid Swan River bor vi själva ännu hellre i den charmiga lilla hamnstaden Fremantle strax söder om Perth.
Dagsprogram i Perth Läs mer>>  
   
Du bör inte missa den lilla ön Rottnest Island, 19 kilometer från fastlandet. Hela sydkusten är värt en rundresa, som kan göras med hyrbil på egen hand. Ett självskrivet resmål är Margaret River. Här flockas solbrända surfare, åldrande hippies och trendiga galleriägare med turisterna i ett område med 44 vingårdar (de bästa i Australien), kalkstensgrottor, stora skogar, vacker landsbygd, konstverksbutiker, gallerier och en kust som gjord för surfing.
   

Margaret River & South West

När du ska bege dig norrut mot Kalbarri National Park, Monkey Mia vid Shark Bay och besöka Ningaloo Reef med sina gigantiska valhajar (upp till 18 meter långa) rekommenderar vi en guidad safari. Höjdpunkten är den torra heta Pilbarra regionen med Karijini National Park, som är sagolikt vacker med sina spektakulära berg, raviner och floder. Längst upp i norr ligger The Kimberley, som brukar kallas Australiens sista nybyggarmark, med den gamla pärlfiskarstaden Broome.

Tasmanien (TAS)
Tasmanien skiljer sig markant från det övriga Australien. Inte bara med det 200 km breda sundet Bass Strait. Där fastlandet är platt, torrt och vidsträckt är Tasmanien böljande, frodigt och gripbart. Många charmiga byar och små städer är som kopior av engelsk landsbygd. Naturen är omväxlande och speciell. Tät granskog, ångande regnskog, långa vita stränder, snöklädda bergstoppar, strida floder, frodiga dalar, vingårdar, hedar, myrmarker, betsmarker, eukalyptusträd och djupa insjöar, allt är samlat på en yta lika liten som Irland. Visst kan du med hyrbil utforska Tasmanien på egen hand men vi rekommenderar gärna en guidad rundtur på hela ön under sex underbara dagar.

Rundtur på Tasmanien

Mat & vin resa